A rad wolf

Aardse helden

Voorwoord

Herman van Veen zong het al in het lied Helden: “Echte helden die zie je zelden”. Dat geldt ook voor de helden in het werkveld bodem- en landgebruik, ze zijn vrij onzichtbaar. Het lijkt wel of ze ondergronds werken. Het zijn “Aardse helden”. Maar hun verhalen zijn de moeite waard om opgetekend en gelezen te worden. Het zijn niet de verhalen van de grote revoluties (hoewel sommige ontwikkelingen revolutionair zijn!), maar laten zien wat je als individu kunt bereiken. Met deskundigheid, gedrevenheid, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Wat aardse helden gemeen hebben is dat ze mensen om hen heen inspireren, nieuwe verbindingen leggen over grenzen heen en de samenwerking zoeken. Ieder in zijn of haar eigen omgeving en niveau.

Het Initiatief Bewust Bodemgebruik en het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een jaar lang elke maand een Aardse held aan het woord te laten. Dat is een hele mooie en inspirerende serie geworden. Over de verbinding van bodem- en landgebruik met klimaatverandering, energie- en agrarische transitie, grondstoffen en circulaire economie. In de stad en op het platteland. Verhalen van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Bodem- en landgebruik zijn de spil in het realiseren van vrijwel alle duurzaamheidsdoelen. Een serie over mensen die het verschil weten te maken vanuit een verscheidenheid aan disciplines die allemaal te herleiden zijn tot bodem- en landgebruik.

We willen de Aardse helden bedanken voor het delen van hun verhaal en Liesbeth Sluiter voor de manier waarop ze deze verhalen heeft opgetekend.

Echte helden die zie je zelden, maar je kunt nu wel hun verhalen lezen.
Veel leesplezier en laat je inspireren door deze Aardse helden.

Meer Aardse helden

Alle Aardse helden →