Jong en oud beleefden de bodem op het blotevoeten pad, saneerden zelf de grond en proefden de heerlijke hapjes tijdens een kookworkshop. Die dag zijn er vast veel mensen verliefd geworden op de bodem.

40 activiteiten
Park Sonsbeek in Arnhem was op 6 september 2015 het toneel van De Dag van de Bodembeleving. Op Deze dag waren maar liefst 40 activiteiten waaronder lezingen, excursies, gesprekken, publicaties, tentoonstellingen, spelletjes zo kon kennis gemaakt worden met het fascinerende bodem- en watersysteem.

Het jaar van de bodem
Het jaar 2015 is door de Verenigde Naties (VN) uitgroepen tot Internationaal Jaar van de Bodem. De beweegreden daartoe zijn zorgen bij de VN over de voortgaande mondiale bodemdegradatie. Hierdoor komen de beschikbaarheid van voedsel, grondstoffen en water nog meer in het geding. Op de Dag van de Bodembeleving zagen we enkele lichtpuntjes.
Wethouder Alex Mink van de gemeente Arnhem
Eén van de deelnemers was wethouder Alex Mink van de gemeente Arnhem. Hem werd een humusbox van het Natuurcentrum Arnhem aangeboden. Ook de bekende kok Jonathan Karpathios, die uitsluitend kookt met biologisch geteelde, lokale producten en zich inzet om bewustwording te creëren was aanwezig. En bij de zandtekenaar stonden kinderen en volwassenen vol verwondering te kijken en luistern naar het prachtige zandtekeningen.

Veel enthousiaste reacties
“Wij vonden het maken van het pieren hotel en de uitleg daarbij erg leuk. Zit nu aankomend jaar thuis met een composthoop in de schuur. “
“ Heb genoten van de Bodemboerenfilm en kreeg heimwee naar mijn roots. Zou op deze manier well boer willen zijn.”
“Ook mijn kinderen hebben zich prima vermaakt, hetgeen gelet op hun al wat oudere leeftijd niet vanzelf spreekt.”
“ Leuk gesprek gehad met een vrijwilliger uit het geologisch museum uit Velp.”
“ Mijn kids vonden het erg leuk; met name het blote voetenpad, bodemschilderij en het Watermuseum. “ “ Mijn oudste zoon wil wellicht zijn spreekbeurt op school houden over de bodem.”

Het Initiatief
De Dag van de Bodembeleving is geïnitieerd door het Initiatief Bewust Bodemgebruik in het kader van het Internationale Jaar van de Bodem en is tot stand gekomen door samenwerking tussen diverse organisaties, waaronder Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Groen Arnhem, IVN, VKB, het Watermuseum en de Molenplaats. Het programma van de Dag van de Bodembeleving kunt u teruglezen.

Meer informatie over die dag
· Poster aankondiging Dag van de bodembeleving (pdf, 3 MB)
· Programma_Dag van de Bodembeleving (pdf, 2.7 MB)
· Persbericht aankondiging -Dag van de Bodembeleving (pdf, 51 kB)
· Impressie Dag van de Bodembeleving (pdf, 403 kB)
· Persbericht impressie –Dag van de Bodembeleving (pdf, 89 kB)

Informatie
Vragen over de dag van de bodembeleving kunt u stellen aan Klarien Klingen
klarien@hotmail.com, of bij Erik Verhallen en Marco Vergeer van IBB
Foto’s zijn gemaakt door Nadine Klingen, foto’s kunnen gebruikt worden onder vermelding van de naam van de fotograaf.

Tijdlijn

overzicht →