Op 7 juli opende Soils2Meet voor de eerste keer haar deuren. Het was een inspirerende bijeenkomst.
Soils2Meet stond deze editie in het teken van TerrAgenda en vond plaats in de Schouwburg van Dordrecht met dank aan de gemeente Dordrecht.
Coen Bernoster van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid pitched over de manier waarop de omgevingsdienst in haar werkgebied het gesprek over een integrale benadering over de bodem op gang heeft gebracht. Het heeft geleid tot De Gegronde boeken en een duidelijk verzoek aan de ruimtelijke ordenaars: betrek bodem zo snel als mogelijk en je zult daar geen spijt van krijgen!
Maartje van Meeteren pitched namens Rob Mank van de gemeente Dordrecht over de bodemvisie van de gemeente en hoe de gemeente nu aan de slag is met de kansen en oplossingen, die de ondergrond biedt voor klimaatadaptatie.
Anneke van Veen van the Climate Miles pitched over kinderboerderijen die de ideale plek zijn voor gemeenten om veel mensen te bereiken. Kinderboerderijen hebben verbindingen met scholen, bedrijven en overheden. Zij vormen daarmee een ideale plek om goed water- en bodembeheer onder de aandacht te brengen.
Met tien leuke en inspirerende pitches:
- Grondgezond door grond. Arno Duijvesteijn, Grondgezond groep
- ‘De juiste voeding voor je composthoop? Regel het via internet’. Martine Groenewegen, De Klik Biomassa DHZ
- Startup voedselbossen in Friesland. Anastasia Limareva, Voedselbos Leeuwarden
- Nederlandse opleiding tot compostmeester staat in de startblokken. Caroline de Vlaam, Compost Club
- Omgevingswet, bodemonderzoek eenvoudiger en beter. Anton Roelofzen, DCMR
- ‘Lasting fields’, één centraal aan- en afvoersysteem – met lichte robots – die de grond weinig schade aanbrengt. Wim Steverink, Steverink techniek,
- Toegang tot land. Steunpunt Drechtstadsboer professionaliseert duurzame stadslandbouw , schaalt de korte voedselketen op en bouwt aan een hechte stad-land relatie. Robert Klaassen, Steunpunt Drechtstadsboer.
- Maak van je eigen GFT afval waardevolle compost. Ook in de stad! Ireen Laarakker, Het Compostgilde
- 3D-Ordening in de Zuid-Hollandse praktijk. Duurzaam, veilig en efficiënt gebruik van bodem en ondergrond. Werncke Husslage, Omgevingsdienst Zuid- Holland Zuid
- Kunstmest bestaat niet. Of het is mest. Of het zijn mineralen, of het is vulling. Wilbrord Braakman, Wilbrord-nature
Soils2Meet komt dit jaar terug
We laten je zsm weten waar en wanneer. Als je tips of suggesties hebt voor verbetering, horen we dat graag via liesbet.dirven@bewustbodemgebruik.nl.
PROGRAMMA:
De onderdelen van het programma van deze editie van Soils2Meet staan in het teken van TerrAgenda. Soils2Meet vindt plaats op 7 juli in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht!
Coen Bernoster houdt een inspirerende keynote, vervolgens is er een diversiteit aan pitchers die een hulpvraag stellen aan het publiek.
Programma
15.30 uur Inloop
16.00 uur Welkom en opening
Keynote
Coen Bernoster, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, schetst hoe hij met de gemeenten in het beheersgebied van de dienst zich voorbereid op hun toekomstige bodemtaken.
Pitches (max. 3 minuten)
Grondgezond door grond. Arno Duijvesteijn, Grondgezond groep
‘De juiste voeding voor je composthoop? Regel het via internet’. Martine Groenewegen, De Klik BiomassaDHZ
Start up voedselbossen in Friesland. Anastasia Limareva, Voedselbos Leeuwarden
Nederlandse opleiding tot compostmeester staat in de startblokken. Wat is er nog nodig? Caroline de Vlaam, Compost Club
Omgevingswet, bodemonderzoek eenvoudiger en beter. Anton Roelofzen, DCMR
‘Lasting fields’ . Wim Steverink, Steverink techniek
Toegang tot land. Robert Klaassen, Steunpunt Drechtstadsboer
Het Compostgilde. Ireen Laarakker, Het Compostgilde
3D-Ordening in de Zuid-Hollandse praktijk. Werncke Husslage, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid
Kunstmest bestaat niet. Wilbrord Braakman, Wilibrord-nature
Aansluitend de mogelijkheid tot doorpraten in kleine kring
Netwerkborrel
18.00 uur Afsluiting
Wanneer u vragen heeft of meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen met Renée Zijlstra via renee.zijlstra@bewustbodemgebruik.nl, of 06 12965332.
Deze bijeenkomst is kosteloos!
Routebeschrijving en adres Schouwburg Kunstmin: Kunstmin, Sint Jorisweg 76, Dordrecht. Vanaf het station Dordrecht Centraal is het ongeveer 10 minuten lopen naar Schouburg Kunstmin
Vanaf het centraal station van Dordrecht stoppen buslijnen 3 (ri. Oudelandshoek),4 (ri. Staart), en 14 (ri. Papendrecht) bij de halte Oranjelaan. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar Schouwburg Kunstmin. U steekt bij het kruispunt over en loopt de Stooplaan in. Aan het eind van deze weg bevindt zich Schouwburg Kunstmin.
Parkeren voor zowel Schouwburg Kunstmin als het Energiehuis kan in parkeergarage Energiehuis. Vanaf 1 januari 2016 is het tarief €1,30 per uur. Het parkeerterrein en parkeergarage liggen achter het Energiehuis aan de kant van het water/de Wantij. Volg de borden P Energiehuis.
De deelnemers aan soils2Meet bestaan uit beleidsmakers & bestuurders, wetenschappers en bodemgebruikers/inrichters op zoek naar een optimale, duurzame balans tussen bodembenutting en –bescherming.
Soils2Meet wordt voor deze editie mogelijk gemaakt door onze gastheer: de gemeente Dordrecht.
Wij kijken er naar uit u op 7 juli te kunnen verwelkomen!
Renée, Marco, Jos, Margot, Erik en Liesbet