‘Hoog tijd dat er eens naar hem geluisterd wordt’ , aldus de bodem. In de podcast Onderaards neemt de grond onder je voeten zélf het woord. Hij neemt je mee op een reis door ondergronds Nederland naar plekken waar je nog nooit geweest bent.

Voldoende land en gezonde bodems zijn essentieel voor onze welvaart en ons welzijn. Conflicten om ruimte en bodemgebruik zijn nu al aan de orde van de dag. De toekomstplannen van Nederland eisen nog meer van ons land en onze bodems. Het wordt tijd dat we bewust met ons land en onze bodems omgaan.

We gebruiken de bodem vaak zonder na te denken, voor activiteiten en zaken die we nú denken nodig te hebben, zand en klei, gewassen, zonneweides, datacenters, wegen en gebouwen. Korte termijnbeslissingen die geld opleveren, vaak voor een enkeling. Maar de bodem is voor iedereen belangrijk. Voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Voor schoon drinkwater, om droogte te voorkomen en om met klimaatverandering om te gaan. Juist dat algemene belang is soms een nadeel. Wie is dan echt verantwoordelijk voor de bodem? Omdat bodem zo belangrijk is voor iedereen, vinden we dat de bodem een stem moet krijgen. Met deze stem kan de bodem de aandacht vragen die nodig is om de functies van de bodem veilig te stellen, de bodemkwaliteit op peil te houden en landdegradatie te stoppen.

In de podcast Onderaards neemt theatermaakster Thabi Mooi je mee op reis en ervaar je hoe de mens gevormd wordt door de bodem én andersom. Als luisteraar leer je doorzetters kennen die een wanhopige strijd voeren met de aarde, maar ook geniale uitvinders en mensen die de aarde als geen ander kennen. Onderaards laat hen aan het woord maar ook die zwijgende massa onder onze voeten: in iedere aflevering daalt Thabi als reisleider af in een ander bodemtype. Wat als de bodem een stem zou krijgen? Thabi laat je letterlijk kennis maken met de verschillende bodemkarakters.

Laat je ook meenemen in het onderaardse en ga mee op reis met deze podcast van Rijkswaterstaat. Vanaf 12 mei 2021 gratis te beluisteren via alle podcastkanalen, zoals Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.

De podcast bestaat uit drie afleveringen. Is bodem ook relevant voor jouw collega’s? Deel de podcast dan binnen je afdeling. Maar vergeet hem ook niet te delen met vrienden, familie en kennissen!

 

Tijdlijn

overzicht →